Zodra deze geheel definitef zijn, zullen we via deze pagina de looproutes bekend maken. Op deze manier kun je je extra goed voorbereiden... en de supporters natuurlijk ook!
Tijdens de Avond4daagse lopen kinderen bij elkaar 20 of misschien wel 40 kilometer. Goede schoenen zijn daarom belangrijk. Waar moet een goede Avond4daagse-schoen aan voldoen? Een paar tips.
Het is niet nodig om voor de Avond4daagse dure wandelschoenen voor je kind te kopen. Maar de schoenen waarop je kind loopt, moeten wel aan een paar eisen voldoen.
Belangrijk is dat de schoenen voldoende steun geven, met name bij de enkels en de hiel. De enkels moeten niet naar binnen doorzakken. Slappe gympen geven onvoldoende steun en zorgen ervoor dat je kind sneller vermoeid raakt. Uiteindelijk kan dit voor pijnklachten en blessures zorgen. Slippers, ook al is het nog zo warm, zijn sowieso niet geschikt voor de Avond4daagse. Heeft je kind een afwijkende voet, bijvoorbeeld een platvoet, dat kan een inlegzool in de schoen verstandig zijn. Dit geldt overigens ook buiten de Avond4daagse om, dus in het dagelijks leven. Een inlegzool geeft extra steun op de plaatsen waar dit nodig is. Een podotherapeut kan advies geven over inlegzolen.
‘Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten’. Gympen, zeker als je kind er al een tijd op loopt, hebben soms een vrij slappe en dunne zool. Dit is zeker op onverharde ondergrond niet prettig. Je voelt dan iedere steen of boomstronk door de zool heen. Ook kan een te slappe zool blessures veroorzaken. Laat je kind daarom op schoenen met een stevige zool van voldoende dikte lopen.
Schoenen die te ruim of te krap zitten, kunnen blaren en pijn veroorzaken. Zorg ervoor dat je kind de Avond4daagse op schoenen in de juiste maat loopt. Je kind moet in de schoen de tenen kunnen bewegen, anders is de schoen te krap. Denk er aan dat voeten tijdens het wandelen iets opzwellen. Ook na een kilometer of 3 moet de schoen nog prettig zitten. Bovendien zijn voeten ’s avonds vaak wat meer gezwollen dan ’s ochtends. Koop schoenen voor je kind daarom bij voorkeur iets later op de dag.
Schoenen die te slap zijn gestrikt, geven onvoldoende steun aan de voet. Strik schoenen daarom zodanig dat ze voldoende steun bieden. Ook klittenband is prima, mits je dit stevig genoeg aantrekt. Het spreekt voor zich dat de schoenen ook niet mogen knellen. Klaagt je kind onderweg over pijnlijke voeten, doe dan de veters of het klittenband iets losser.
De Avond4daagse op gloednieuwe schoenen starten is natuurlijk leuk en geeft een extra motivatie, maar zorg er wel voor dat ze goed ingelopen zijn. Je kind moet er toch minimaal al een aantal kilometers op hebben gelopen. Op die manier weet je zeker dat de schoenen goed zitten en dat je kind er geen klachten zoals blaren in krijgt.
Heeft je kind in de regen gelopen, laat de schoenen na thuiskomst dan goed drogen. In vochtige schoenen is het risico op blaren groot. Droog de schoenen door er kranten- of toiletpapier in te stoppen. Hier kan het vocht in trekken. Verwissel het papier een paar keer. Droog de schoenen niet bij de verwarming of met een föhn, want dit is slecht voor het materiaal van de schoen.
Tijdens de Avond4daagse mag er best worden gesnoept. Het is tenslotte feest. Maar het moet natuurlijk geen snoepvierdaagse worden. Daarom een paar tips voor gezonde snacks om mee te geven voor onderweg.
In fruit zitten behalve suikers voor voldoende energie ook vezels en vitaminen. En vocht. Zeker op warme avonden is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Bovendien is fruit makkelijk mee te nemen. Een mandarijn, appel, banaan of trosje druiven stop je zo vanaf de fruitschaal in de rugtas van je kind.
Tegenwoordig zijn er allerlei soorten snackgroenten te koop: tomaatjes, wortels, komkommertjes. Stop ze in een bakje en klaar is kees.
In noten zitten eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn belangrijk voor onze spieren. Geef wel ongezouten noten mee en overdrijf niet qua hoeveelheid. Een handje noten is voldoende.
Rozijnen zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten mineralen en vezels. Geef niet meer dan één doosje mee, want in rozijnen zitten wel vrij veel natuurlijke suikers.
Om voldoende energie te hebben, is het belangrijk om je kind een goede maaltijd te geven tijdens de Avond4daagse. Dit valt niet altijd mee, want je moet natuurlijk wel op tijd bij de start zijn. Daarom een paar tips voor een makkelijke, maar toch goede maaltijd.
Met een volle maag is het niet prettig lopen. Zorg er daarom voor dat er altijd wat tijd tussen de maaltijd en de start van de Avond4daagse zit (minimaal een uur). Nu kan dit natuurlijk lastig zijn, want de start is meestal al vroeg in de avond. Kies daarom voor een licht verteerbare maaltijd en een maaltijd die snel klaar is.
Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleverancier. Geef daarom een koolhydraatrijke maaltijd, zoals pasta of rijst. Te veel vet kan maagproblemen veroorzaken, net als te pittig en gekruid eten.
Kies voor een makkelijk te maken maaltijd die je snel op tafel hebt. Hoewel een verse maaltijd de voorkeur heeft, kun je ook best voor meerdere dagen koken en het eten in porties invriezen. Je hoeft het eten dan alleen maar in de magnetron op te warmen. Lukt het een keer niet om voldoende verse groenten te geven, geef je kind dan een extra stuk fruit mee voor onderweg.
Tip 1: Maaltijdsoep met brood en salade/rauwkost: makkelijk en je kind krijgt toch verse groenten binnen.
Tip 2: Pannenkoeken: hier doe je de meeste kinderen sowieso een heel groot plezier mee. Eventueel kun je er vers fruit bij geven voor de vitaminen.
Tip 3: Boerenomelet met brood: zo klaar en er zitten nog groenten in ook.
Tip 4: Voorgesneden groente: in de supermarkt vind je zakjes met allerlei soorten voorgesneden roerbakgroenten. Kook pasta, wok de groenten met (evt. vegetarisch) gehakt en doe er een kant-en-klare pastasaus bij. Klaar in tien minuten!
Bij hoge temperaturen ligt uitdroging op de loer. Zorg daarom voor voldoende drinken. Geef je kind voldoende drinken mee. Kies bij voorkeur voor water of anders limonade. Geef je kind ook vooraf en na de finish voldoende drinken.
Zorg ervoor dat je kind een petje of hoedje draagt. Veel zon op hoofd en in nek kan leiden tot een zonnesteek.
Laat je kind luchtige, lichtgekleurde kleding dragen. Het materiaal van de kleding moet ademend zijn en moet tevens het transpiratievocht kunnen opnemen.
Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te lopen. Zoek ook tijdens rustpauzes een schaduwrijke plek op.
Smeer je kind voor de start goed in met zonnebrand.
Bij een zonnesteek of uitdroging horen de volgende klachten: hoofdpijn, misselijkheid/braken, duizeligheid. Breng een kind met deze klachten onmiddellijk in de schaduw en schakel medische hulp in.
Laat je kind het rustig aan doen. Pas het wandeltempo iets aan en neem vaker rustpauzes.
Blaren kunnen de Avond4daagse-pret flink bederven. Wat moet je doen als je kind een blaar heeft? En hoe voorkom je blaren? Hier lees je handige tips.
Blaren ontstaan door wrijving in de schoenen. Zorg er daarom voor dat je kind op schoenen loopt die prettig zitten en de juiste schoenmaat hebben. Zowel te strakke als te losse schoenen kunnen voor blaren zorgen. Test de schoenen voor de Avond4daagse een paar keer uit. Zo weet je of je kind er op kan lopen zonder klachten te krijgen.
Een fikse regenbui is natuurlijk niet te voorkomen. Zijn de schoenen nat geworden, laat ze dan meteen na thuiskomst goed drogen. Haal de veters uit de schoenen en stop keukenpapier in de schoenen. Dit neemt het vocht op. Verwissel het keukenpapier een paar keer. Gebruik geen föhn of andere warmtebron, want dit is slecht voor schoenen.
Ook goede sokken zijn belangrijk. Sokken nemen onder andere vocht op en daarmee verklein je de kans op blaren. Versleten sokken zijn ruw (vooral bij de hakken), dus laat je kind op sokken lopen die nog van voldoende kwaliteit zijn. Wol is een goed materiaal, want dit neemt het vocht op. Let ook op de lengte van de sok. Enkelsokjes kunnen bij de rand van de schoenen gaan schuren.
Laat je kind op droge sokken starten. Trek iedere avond voor de start een paar schone sokken aan.
-Probeer de blaar altijd heel te laten. De kans op infecties is dan het kleinst. Maak de blaar en de huid rondom de blaar schoon met water en een zachte zeep. Dep de blaar vervolgens goed droog en plak er een pleister op. De pleister moet groot genoeg zijn om de hele blaar te bedekken.
-Prik de blaar alleen door als deze echt te dik is om op te lopen. Gebruik dan een steriele blarenprikker. Deze zijn te koop bij de drogist. Vang het vocht op met een gaasje en plak de blaar vervolgens af met een steriel gaasje.
-Is de blaar kapot gegaan, maak deze dan schoon met jodium op een steriel gaasje (gebruik geen jodium als je kind hier allergisch voor is). Dek de blaar af met een blarenpleister.
-Heeft je kind een beginnende blaar, plak dan uit voorzorg een blarenpleister op deze plaats. Zo voorkom je dat de huid verder kapot gaat en pijn doet tijdens het lopen.
-Heeft je kind veel last van de blaar? Trek overdag op school dan schoenen aan die zo min mogelijk pijn veroorzaken, desnoods zachte pantoffels.